Belirli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma
İşlemiş ve yapmış olduğu suç nedeniyle cezalandırılan bir kişinin belirli bir süre ile bazı haklarını kullanmasının yasaklanmasıdır (Türk Ceza Kanunu 53. madde). Burada aslında yapılmak istenen ek bir ceza söz konusudur. Örnek vermek gerekirse, sürücü belgesinin geri alınması, vakıf ve dernek yöneticisi olmaktan yasaklanması gibi.
Belirli haklarını kullanmaktan yoksun bırakma ve mahiyeti itibarıyla bir tedbir özelliğini taşımaktadır. Çünkü hak yoksunluğu, kusurlu bir iradeyle hareket edilen hallerde hükmedilen hapis cezasına ya da adli para cezasına mahkûmiyetin varlığı halinde uygulanabilecektir. Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma tedbirine 3 farklı şekilde karar verilebilmektedir:
- Mahkumiyet ile birlikte zorunlu olarak belli hakları kullanmak yasaklanabilir. (Türk Ceza Kanunu 53/1. madde)
- Kötüye kullanılmak suretiyle suç işlenen bazı hak ve yetkilerin belli bir süre kullanılması yasaklanabilir. (Türk Ceza Kanunu 53/5. madde)
- Ceza mahkeme tarafından bazı şartların gerçekleşmesi halinde takdiri bir şekilde sanık hakkında belli hakları kullanmaktan yoksun bırakma kararı verebilir. (Türk Ceza Kanunu 53/6. madde)
Diyarbakır NFT Avukatı
Diyarbakır NFT Avukatı olarak soru ve cevaplarınız için iletişim sayfamız aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.