Suça Azmettirme
Suça Azmettirmek; bir suçu işleme durumunda henüz bir fikri sahibi olmayan bir kişi veya kişilerin başkası tarafından bu suçu işlemeye karar verdirilmesine denir. Bir suçun işlenmesi ile eylemli olarak katılmadığı halde olsa bile, kendisinde suç işleme fikri bulunmayan bir kişinin iradesini etkileyerek suç işleme yoluna sokması sebebiyle cezalandırılır. Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince de azmettiren suçun kanundaki cezası ile cezalandırılmaktadır. Suça Azmettirmek ise (TCK) Türk Ceza Kanunu’nda birinci kitabının ikinci kısmında “suça iştirak” başlığının altında bulunan 38. Maddesi sebebiyle düzenlenmiştir. Azmettirmenin toplam 3 koşulu bulunmaktadır. Bunlar;
- Bir kişinin bir suç işleme kararının verdirilmesi
- Azmettirmen kişinin kasta dayanması
- Azmettirilen kişinin suçunun icrasına başlaması.
Suça teşebbüs, bir suç işleme kararını alan bir suçlunun, suç yolunda ilerleyerek işlemeyi kastettiği suç ile gerekli hazırlıkları yapıp icra hareketlerine başlaması dahilinde elinde olmayan nedenlerden dolayı, işlemek istediği suçu sonuçlandıramaması olarak tanımlamak mümkündür. Türk Ceza Kanunu (TCK) madde.35’te bulunan suça teşebbüs kavramının “Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu bir takım hareketler ile doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise de teşebbüsten ötürü sorumlu tutulur.” şeklinde düzenlenmiştir.
Türk Ceza Kanunun 35. Maddesi gereğince suça teşebbüs iki madde şekilde meydana gelmektedir.
- Failin, icra hareketlerine başlamış olmasıyla fakat elinde olmayan nedenlerle icra hareketleri yarıda kalmış ise suça teşebbüsten cezalandırılır. Bu konuda hakkında örnek vermemiz gerekirse, yaralamak suretiyle ateş eden kişinin polisin olay yerine gelmesi ile beraber kaçması durumunda fiil yarıda kaldığından ve kasten yaralama suçu teşebbüs aşamasında kalmaktadır.
- Failin, icra hareketlerinin tamamlaması ile birlikte failin iradesi haricindeki engel bir takım sebeplerden ötürü neticenin meydana gelmemesi durumunda suça teşebbüs söz konusu olur. Örnek vermemiz gerekirse bıçak ile mağdurun üzerinde, vücuduna öldürücü bölgeye 5-10 defa bıçak darbesi ile vurmasına rağmen mağdurun ölmemesi halinde suç teşebbüs aşamasında kalır. Sanık kasten insan öldürmeye teşebbüs suçu nedeniyle cezalandırılmaktadır.
Diyarbakır Ceza Avukatı
Diyarbakır Ceza Avukatı olarak soru ve cevaplarınız için iletişim sayfamız aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.