Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu
İki ve ikiden daha fazla kişilerin, başkaları tarafından bilinmeyeceği inancı ve iradesi ile belirlenmiş bir iletişim aracını kullanarak (internet, telefon, bilgisayar, mektup vb.) gerçekleştirdiği haberleşmenin dinlenmesi, okunması, kaydedilmesi veya yayınlanması ile oluşmaktadır.
Türk Ceza Kanunu 132. maddesinde yer alan haberleşmenin gizliliğini ihlali suçu, “Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar” başlığı adı altında düzenlenmiştir. Aşağıdaki seçimlik hareketlerden birinin işlenmesiyle suç oluşmaktadır:
- En az 2 veya daha fazla kişi arasındaki haberleşmenin gizliliğinin üçüncü bir kişi tarafından herhangi bir şekilde ihlal edilmesi. (TCK md.132/1-1.cümle)
- En az 2 veya daha fazla kişi arasındaki haberleşmenin üçüncü bir kişi tarafından “kayda alınmak suretiyle” gizliliğin ihlal edilmesi. (TCK md.132/1-2.cümle)
- En az 2 veya daha fazla kişi arasındaki haberleşmenin üçüncü bir kişi tarafından “ifşa edilmesi” (açığa vurulması) suretiyle gizliliğin ihlal edilmesi. (TCK md.132/2)
- Kişinin kendisi ile yapılan haberleşmeyi herhangi bir şekilde veya basın ve yayın yoluyla “hukuka aykırı bir şekilde ifşa ederek (açığa vurarak)” gizliliği ihlal etmesi. (TCK md.132/3)
Diyarbakır Sosyal Medya Avukatı
Diyarbakır Sosyal Medya Avukatı olarak soru ve cevaplarınız için iletişim sayfamız aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.